Виявлення рутенію-106 у Франції та Європі: результати досліджень IRSN

Рутеній-106 був виявлений наприкінці вересня 2017 року кількома європейськими мережами, що займаються моніторингом атмосферного радіоактивно...

Рутеній-106 був виявлений наприкінці вересня 2017 року кількома європейськими мережами, що займаються моніторингом атмосферного радіоактивного забруднення, на рівні декількох міліБекерелів на кубічний метр повітря. Дослідження IRSN дають змогу надавати інформацію про можливе розташування джерела викиду, а також порядок величини викиду.

Щойно стало відомо про перші виявлення рутенію-106 в атмосфері в Європі, IRSN мобілізував всі засоби радіологічного моніторингу атмосфери та проводив регулярний аналіз фільтрів зі своїх станцій моніторингу. У період з 27 вересня по 13 жовтня 2017 року лише станції Сейне-сюр-Мер, Ніцца та Аяччо показали присутність рутенію-106 у ледь відстежуваних кількостях. З 13 жовтня 2017 року рутеній-106 більше не виявляється у Франції.

Результати вимірювань з європейських станцій, переданих Інституту з 3 жовтня 2017 року, підтвердили присутність рутнію-106 у атмосфері більшості європейських країн. Результати, отримані для періодів вибірки пізніше 6 жовтня 2017 року, показали стійке зниження рівня рутенію-106, що в даний час більше не виявляється в Європі.

Рівень концентрації рутенію-106 у повітрі, який був зареєстрований у Європі та особливо у Франції, не матиме наслідків для здоров'я людини та навколишнього середовища.

Виходячи з метеорологічних умов, наданих Метеослужбою Франції, і результатів вимірювань, доступних у європейських країнах, IRSN проводив моделювання для визначення зони вивільнення, оцінки кількості викинутого рутенію, а також періоду та тривалості викиду.

Наведена карта підсумовує отримані результати та підтверджує, що найбільш правдоподібна зона викиду розташована між Волгою і Уралом, без можливості вказати точніше місце точки викиду. Дійсно, саме в цій географічній області симуляція вивільнення рутенію дає змогу краще відтворити вимірювання, отримані в Європі.

Для найбільш правдоподібної зони викиду активність викинутого рутенію-106 за результатами моделювання IRSN оцінена у діапазоні між 100 і 300 ТераБекерелями. Викид такої кількості активності має аварійний характер і мав би відбутися впродовж останнього тижня вересня 2017 року.

Наслідки аварії такої величини у Франції мали б необхідність вживати на місцевому рівні заходи захисту населення в радіусі порядку в декілька кілометрів навколо місця викиду.

Для продуктів харчування перевищення максимально допустимих рівнів (1250 Бк/кг для рутенію-106 для немолочних продуктів) мав би спостерігатися на відстанях порядку декількох десятків кілометрів навколо місця викиду.

Можливість перевищення максимально допустимих рівнів біля місця аварії призвела IRSN до вивчення сценарію імпорту харчових продуктів з цієї території. З цього аналізу IRSN вважає, з одного боку, що, ймовірно, сценарій, який би бачив ввезення в Францію харчових продуктів (особливо грибів), забруднених рутенієм-106 поблизу джерела вивільнення, є надзвичайно низьким, а з іншого боку, потенційний ризик для здоров'я, пов'язаний із цим сценарієм, також дуже низький. Тому не виникає необхідності запроваджувати системний контроль за забрудненням імпортованої їжі.

Джерело:
Читати ще:

Пов`язані

Статті 8479865896139108765

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item