PROTWECO: новий навчально-інформаційний проект


Групою фахівців кафедри екології та проектного офісу Національного авіаційного університету України започатковано відкритий проект PROTWECO, спрямований на створення, розвиток і підтримку навчальних матеріалів з питань екології, на базі новітніх інформаційних платформ: вікі-проект у git-мережі.

Проект започаткований спільнотою людей, кожного з яких свого часу за різних обставин об’єднала особистість Ярослава Мовчана (1957-2017) – непересічного еколога, організатора і людини. Саме думка зафіксувати засадничі ідеї та підходи друга Ярослава з метою навчання наступних поколінь еколого-мислячих людей стала поштовхом для започаткування цього проекту.

Відкритість проекту означає те, що кожний, хто вважає себе спроможним сформулювати і викласти короткий фрагмент курсу з будь-якого дотичного до екології аспекту, може вільно приєднатися до цього проекту. Також це означає, що всі необхідні для роботи у проекті інструменти є відкритими без жодних обмежень щодо їхнього використання.

У якості інструменту створення і редагування текстів обрана нестандартна вікі-платформа Tiddlywiki 5 (TW5). Причини вибору цієї платформи для подібного цьому проектів і деякі основні особливості Tiddlywiki зазначені у статті “Вступ до Посібника користувача Тідлівікі”.

Запуск TW5 на платформі Node.js створює середовище для розробки складного вікі-документу на локальному комп’ютері і само по собі не забезпечує веб-публікації проекту в мережі. Для цього видавницька платформа Protw спирається на широко відому систему контролю версій (CSV) текстових документів Github, що є дуже популярною у професійному середовищі програмістів, у сполученні із сервісом генерування і публікації статичних сторінок проектів Github Pages. Налаштування механізму веб-публікації TW5 проектів на Github + Github Pages описані в статтях Автопублікація Tiddlywiki на Github Pages і Організаційний сайт на Github Pages.

Після налаштування описаного вище механізму власне веб-публікування зводиться до процедури синхронізації методами git-клієнта локального вмісту з репозитарієм проекту на Github.

Практичні аспекти ведення вікі-проекту у git-мережі описано у статті Вікі проект у git-мережі.

Джерело:
Читати ще:

Пов`язані

Повідомлення 8010873041477276753

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item