У повітрі над Україною виявлено радіоактивний Рутеній-106

Вимірювальні комплекси України та країн ЄС зафіксували в повітрі підвищення радіоізотопу Рутенію-106. Про це повідомляє Державний науково...

Вимірювальні комплекси України та країн ЄС зафіксували в повітрі підвищення радіоізотопу Рутенію-106. Про це повідомляє Державний науково-технічний центр ядерної та радіаційної безпеки.

«Останні кілька днів, в повітрі, вимірювальними комплексами АЕС України АСКРО (автоматична система контролю радіаційної обстановки), українського гідрометеорологічного центру та спеціалізованими підрозділами радіаційного моніторингу у Швейцарії, Польщі, Італії, Німеччині, Австрії, Чехії, Франції було зареєстровано радіоізотоп Рутенію «Рутеній-106» у вигляді аерозолю», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними фахівців, концентрація у м. Київ становить 1-2,2 мБк/м3. Допустима концентрація даного ізотопу складає 500 мБк/м3. Таким чином, концентрація Рутенію-106 в Києві суттєво нижча допустимого рівня, хоча при нормальних умовах даний ізотоп не фіксується взагалі. За оцінками, зростання концентрації ізотопу радіонукліду відбулося в перших числах жовтня.

«На сьогодні можна стверджувати, що подія не пов’язана із роботою АЕС України, оскільки при будь-якому радіаційному викиді на енергоблоках АЕС, в навколишньому середовищі, реєструвалися б в, першу чергу, радіоізотопи йоду, цезію та радіоактивних інертних газів, що наразі не фіксується», – зазначають у центрі ядерної та радіаційної безпеки.

Спеціалісти запевняють, що ситуацію поки можна назвати контрольованою, але такою, що вимагає проведення широкомасштабних досліджень з залученням спеціалізованих підрозділів радіаційної безпеки. На думку експертів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, вплив на здоров’я українців даного інциденту можна вважати мінімальним.

Рутеній-106 використовується в медичній галузі при лікуванні онкозахворювань очей. Також цей ізотоп застосовують в якості еталонного джерела при повірці приладів радіаційного контролю та у паливних елементах супутників. По своїй радіотоксичності Рутеній-106 знаходиться в одному ряді з Цезієм-137.

Джерело:

Пов`язані

Світ 8909803011082733051

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item