Біткойн і теорема регресії Мізеса: майбутнє без посередників


Багатьом людям, які ніколи не використовували біткойни, бракує розуміння того, що це таке. Чому ці магічні гроші в Інтернеті взагалі мають якусь цінність? Це просто ефемерна комп'ютерна річ, яку хтось придумав.

Розглянемо критику адвокатів єдиного золотого стандарту валюти (так званих goldbugs), які протягом десятиліть висували ідею про те, що здорові гроші повинні бути підтримані чимось реальним, важким і незалежно цінним.

Біткойн таким чином не кваліфікується, чи не так?

А може це так. Давайте погляньмо на це уважніше.

Биткойн вперше з'явився як можливий конкурент національних, урядових грошей майже дев'ять років тому. Детальна концепція була опублікована Сатоші Накамото (Satoshi Nakamoto) 31 жовтня 2008 року. У структурі та мові цього документа було надіслано повідомлення: ця валюта призначена для комп'ютерних спеціалістів, але ані для економістів, ані для політиків. Наклад статті був обмежений. Новачки, які читали статтю, були спантеличені.

Але відсутність інтересу не зупинило розвитку історії. Два місяці по тому ті, хто звернув увагу, стали свідками появи «Блока 0» («Genesis Block»), першої групи біткойнів, що була створена з допомогою концепції Накамото про розподілений обліковий запис, який жив би на будь-якому вузлі-комп'ютері в світі, який його розмістив.

Минуло шість років, і у 2014 один біткойн вже торгують на рівні 500 доларів, а станом на сьогодні (16.08.2017) він перевищує 4100 доларів за монету. Валюту приймають багато тисяч установ, як онлайн, так і поза мережею. Його платіжна система дуже популярна у бідних країнах без великої банківської інфраструктури, а також у розвинутих країнах. І основні інститути, включно з Федеральним резервом, ОЕСР, Світовим банком та великими інвестиційними компаніями, приділяють достойну увагу.

Ентузіасти, які є в кожній країні, стверджують, що його обмінна вартість буде зростати у майбутньому, оскільки її пропозиція суворо обмежена, і це забезпечує систему, яка набагато перевершує державні гроші. Биткойн передається між особами без третьої сторони. Обмін майже безкоштовний. Биткойн має передбачувану пропозицію. Ця валюта міцна, замінна (як внутрішньо, так і у зовнішньому використанні) і може бути поділена на дрібніші частини: всі найважливіші риси грошей. Вона створює грошову систему, яка не залежить від довіри та ідентичності, а ще значно менше від центральних банків та урядів. Це нова система цифрової епохи.

Жорсткі уроки для твердих грошей

Для тих, хто вихований на традиції "твердих грошей", вся ідея була серйозною проблемою. Говорячи про себе, я читав про біткойни два роки, перш ніж я наблизився до того, щоб зрозуміти це. Щось у всій цій ідеї бентежило мене. Ви не можете заробити гроші з нічого, принаймні значно менше ніж від комп'ютерного коду. Чому тоді це має значення? Щось в цьому було не так. Це не те, на що ми сподівалися, як гроші мали б бути реформовані.

Проблема тут - це наші очікування. Нам слід було приділяти більше уваги теорії грошового походження Людвіга фон Мізеса - не тій, що, як ми думаємо, він написав, а тій, що він насправді написав.

У 1912 році Мізес випустив "Теорію грошей і кредиту". Вона стала справжнім хітом у Європі, коли вийшла німецькою і потім ще була перекладена англійською. Покриваючи кожен аспект грошей, основний внесок Мізеса полягав у відстеженні вартості та ціни грошей (і не лише самих грошей) до своїх витоків. Тобто, він пояснив, як гроші отримують свою вартість у вигляді товарів та послуг, які можна придбати на них. Пізніше він назвав цей процес "теоремою регресії" і, як виявилось, біткойн задовольняє кожній умові теореми.

Учитель Мізеса Карл Менгер продемонстрував, що власне гроші походять з ринку - не від держави, а від суспільного договору. Вони виникають поступово, оскільки підприємці шукають ідеальну форму товару для непрямого обміну. Замість того, щоб просто обмінюватися один з одним, люди отримують товар не для споживання, а для торгівлі. Це товар стає грошима і, власне, найбільш ходовим товаром.

Але Мізес додав дещо нове, відстеживши вартість грошей назад у часі до їхної вартості, коли вони були обмінним товаром. Він зазначив, що це єдиний спосіб, як гроші могли мати цінність.
Теорію вартості грошей як такої можна простежити до об'єктивної мінової вартості грошей тільки на той момент, коли вона перестає бути цінністю грошей і стає лише вартістю товару... Якщо таким чином ми постійно йдемо далі і далі, то ми повинні в кінцевому підсумку прийти до того моменту, коли ми більше не знаходимо жодного компонента об'єктивної біржової вартості грошей, що виникає з оцінок, заснованих на функції грошей як загального засобу обміну.
Пояснення Мізеса вирішило головну проблему, яка довгий час спантеличувала економістів. Це розповідь про уявну історію, яка все ж має сенс. Чи могла б сіль стати грошима, якщо б вона була повністю некорисною? Чи боброві шкури отримали грошову вартість, якщо б вони не використовувались для одягу? Чи мало б срібло або золото грошову цінність, якщо б вони спочатку не мали жодної іншої цінності як товар? Відповідь у всіх випадках монетарної історії один - ні. Початкова вартість грошей, перш ніж вони стали широко використовуватися як гроші, походить від їхньої прямої корисності. Це пояснення продемонстровано шляхом історичної реконструкції. Це теорема регресії Мізеса.

Цінність використання Bitcoin

На перший погляд, біткойн видається винятком. Ви не можете використовувати біткойн нічим іншим, окрім грошей. Його не можна носити як прикраси. Ви не можете з нього зробити машину. Ви не можете їсти або навіть використовувати в якості прикраси. Його вартість реалізується лише як одиниця, що полегшує непрямий обмін. І все ж, біткойн вже є грошима. Він використовується щодня. Ви можете бачити біржові обмінні операції в режимі реального часу. Це не міф. Це справжні торгово-обмінні операції.

Може здатися, що ми стоїмо перед вибором - чи помиляється Мізес? Може, нам доведеться відкинути всю його теорію. Або, можливо, його точка була суто ретроспективною і не застосовується до майбутньої цифрової епохи. Або, можливо, його теорема регресії є доказом того, що біткойн - це просто порожня манія, що не має під собою потуги, бо не має власної цінності як корисного товару.

Навіть не потрібно вдаватися до складної грошової теорії, щоб зрозуміти почуття тривоги, що оточує біткойн. Багато людей, як і я, просто відчувають занепокоєння щодо грошей, що не мають жодної основи у чомусь фізичному. Звичайно, можна надрукувати біткойн на аркуші паперу, але паперу з QR-кодом або відкритим ключем недостатньо, щоб полегшити це почуття занепокоєння.

Як ми можемо вирішити цю проблему? На мій погляд, я вирішив цю проблему вже більше року. Це мене здивувало. Я дивувався, чи розуміння Мізесу застосовується лише в доцифрову епоху. Я прослідкував за спекуляціями в Інтернеті, що ціна біткойну була б нульовою до національних валют, до яких він конвертується. Можливо, попит на біткойн подолав вимоги сценарію Мізеса через відчайдушну потребу в чомусь, окрім долара.

З часом прийшло остаточне розуміння, коли я прочитав роботи Конрада Графа, Пітера Сурди та Даніеля Крайвіча. Його квінтесенція: біткойн - це одночасно і платіжна система, і гроші. Платіжна система є джерелом вартості, а бухгалтерська одиниця просто виражає її вартість у ціні. Єдність грошей та засобу оплати - це його найнезвичайніша особливість, і те, навколо чого більшість експертів мали труднощі з розумінням.

Ми всі звикли думати про валюту окремо від платіжних систем. Це мислення є відображенням технологічних обмежень історії. Є долар і є кредитні картки. Є євро, і є PayPal. Є йена і є дротові послуги. У кожному випадку грошовий переказ залежить від сторонніх постачальників послуг. Для того, щоб їх використовувати, потрібно укласти з ними "відносини довіри", тобто сказати, що установа, що укладає угоду, повинна вірити, що ви збираєтеся платити.

Цей розрив між грошима та оплатою завжди був, за винятком випадків безпосереднього фізичного контакту. Якщо я даю вам долар за вашу частину піци, то під час цього відсутня третя сторона. Але платіжні системи, вони ж треті сторони, та довірчі відносини стають необхідними, коли відсутня географічна близькість. Саме тоді такі компанії, як Visa та такі установи, як банки, стають незамінними. Вони фактично є тими засобами, що роблять грошовий програмний продукт таким, яким ви хочете це зробити.

Заковика полягає в тім, що сьогоднішні платіжні системи недоступні кожному. Фактично, переважна більшість людства не має доступу до таких інструментів, що є основною причиною бідності у світі. Позбавлені фінансового права, в результаті, люди обмежені лише місцевою торгівлею і вони не можуть розширити торгові відносини зі світом.

Головною, якщо не першочерговою, ціллю розробки біткойна було вирішення цієї проблеми. Протокол передбачає спільні функції валюти і платіжної системи. Обидві повністю взаємопов'язані в структурі самого коду. Цей зв'язок - саме те, що робить биткойн відмінним від будь-якої існуючої національної валюти і, в дійсності, від будь-якої валюти в історії.

Давайте подивимось, що Накамото говорить у вступному слові до своєї детальної концепції. Зверніть увагу, наскільки центральне місце займає платіжна система у монетарній системі, яку він створив:
Версія електронної готівки, що побудована виключно на мережі рівноправних вузлів (peer-to-peer, P2P, пірингова мережа), дозволить надсилати онлайн-платежі безпосередньо від однієї сторони до іншої, не користуючись послугами проміжних фінансових установ. Цифрові підписи забезпечують частину рішення, але основні переваги втрачаються, якщо довірений третій стороні все ще потрібно запобігти подвійним витратам. Ми пропонуємо вирішення проблеми подвійного використання з допомогою пірингової мережі. Мережа відстежує транзакції, розміщуючи їх у динамічний ланцюжок підтвердження операції на основі хеш-коду, утворюючи запис, що неможливо змінити, не повторюючи підтвердження операції. Найдовший ланцюжок не тільки служить підтвердженням послідовності засвідчених подій, але і свідченням того, що він був згенерований найпотужнішим блоком процесорів. Сама мережа вимагає мінімальної структури. Повідомлення транслюються у мережу з найвищим пріоритетом. Вузли можуть залишати мережу і приєднуватися до неї за бажанням, приймаючи найдовший ланцюг підтвердження операцій, як підтвердження того, що сталося за їхньої відсутності.
Що дуже вражає цьому фрагменті, так це те, що навіть не згадується саме про валютну одиницю. Є лише згадка про проблему подвійного використання (тобто, проблема створення інфляційних грошей). Інновація тут, навіть за словами її винахідника, - це платіжна мережа, а не монета. Монета чи цифровий блок виражає лише вартість мережі. Це інструмент обліку, який формує і забезпечує вартість мережі у часі та просторі.

Ця мережа називається блокчейн (blockchain). Це обліковий запис, який живе в цифровій хмарі - розподіленій мережі, і її може спостерігати будь-хто і будь-коли. Мережа ретельно контролюється всіма користувачами. Це дозволяє безпечно передавати неповторювані біти інформації від однієї людини до будь-якої іншої у будь-якій точці світу, і ці біти інформації захищені цифровою формою власності. Ось що Накамото називає "цифровими підписами". Його винахід хмарної облікової книги дозволяє перевіряти права власності без необхідності залежати від сторонніх довірчих агентств.

Блокчейн вирішує те, що здавна відомо як проблему візантійських генералів. Це проблема координації дій над великим географічним регіоном у присутності потенційно ворожого оточення. Оскільки генерали, розділені у просторі, вони повинні покладатися на посланців і ця залежність вимагає часу і довіри. Жоден генерал не може бути абсолютно впевненим, що інший генерал отримав і підтвердив отримання його повідомлення і ще менше його зміст.

Розміщення "гросбуха" (реєстра) підтверджених операцій у відкритому доступі в Інтернеті долає цю проблему. Реєстр фіксує суми, час та публічні адреси кожної транзакції. Інформація поширюється по всьому світу і завжди оновлюється. Реєстр гарантує цілісність системи та дозволяє валютній одиниці стати цифровою формою власності з назвою.

Як тільки ви зрозумієте це, ви зможете побачити, що пропозиції вартості біткойна пов'язані з його платіжною мережею. Тут ви знайдете цінність використання, на яку посилається Мізес. Вона не вбудована у валютну одиницю, а скоріше в яскраву та інноваційну платіжну систему, на якій живе біткойн. Якщо було б можливим якось відокремити блокчейн від біткойна (хоча, в дійсності, це неможливо), вартість валюти миттєво зменшилась би до нуля.

Підтвердження концепції

Тепер, щоб далі зрозуміти, як теорія Мізеса вписується в біткойн, треба зрозуміти ще одну річ стосовно історії криптовалюти. У день випуску біткойна (9 січня 2009 року) його вартість складала нуль. І таким вона залишалась ще 10 місяців по тому. Протягом всього часу відбувалися операції, але їх опублікована вартість не перевищувала нуль протягом всього цього часу.

Перша опублікована ціна біткойну з'явилася 5 жовтня 2009 р. На цьому обміні 1 доллар США склав 1 309,03 біткойн (багато хто на той час вважав цю ціну завищеною). Іншими словами, перша оцінка біткойна була трохи більше однієї десятої пенса. Якщо б ви купили біткойнів на 100 доларів у ті дні, а не продавали їх у паніці, то сьогодні ви б були півмільярдером.

Отже питання: що сталося між 9 січня та 5 жовтня 2009 року, що викликало появу ринкової вартості біткойна? Відповідь полягає в тому, що трейдери, ентузіасти, підприємці та інші тестували блокчейн. Вони хотіли дізнатись, чи працює система. Чи передає блокчейн гроші без подвійного витрачання? Чи дійсно система, яка залежить від потужності добровільно під'єднаних процесорів, є достатньою для перевірки та підтвердження транзакцій? Чи біткойни, що направлені у якості винагороди, попадають у потрібне місце як оплата послуг веріфікації? І перш за все, чи дійсно ця нова система дійсно спроможна зробити здавалося б неможливе, а саме передати захищену інформацію у географічному просторі без участі третьої сторони, а лише з допомогою пірингової мережі?

Побудова довіри зайняла 10 місяців. Ще через 18 місяців біткойн досяг паритету з доларом США. Ця історія важлива для розуміння, особливо якщо ти спираєшся на теорію джерел грошей, яка роздумує про попередню історію грошей, як це робить теорема регресії Мізеса. Биткойн не завжди був грошовим знаком. Колись він починав суто обліковою одиницею у бухгалтерському реєстрі. Цей реєстр отримав те, що Мізес назвав "корисною цінністю". Таким чином, всі умови теореми задовольняються.

Заключні міркування

Якщо хтось каже, що біткойн ні на чому не базується, окрім повітря, що він не може бути грошима, тому що не має справжньої історії справжнього товару, незалежно від того, що людина, яка каже таке або новачок, або висококваліфікований економіст, вам потрібно нагадати два центральних пункти. По-перше, біткойн не є самостійною валютою, а є одиницею обліку, приєднаної до інноваційної платіжної мережі. По-друге, ця мережа і, отже, біткойн одержали свою ринкову вартість лише з допомогою тестування в режимі реального часу в умовах ринкового середовища.

Інакше кажучи, враховуючи суто технічні характеристики, біткойн з'явився точно так, як будь-яка інша валюта від солі до золота. Люди знайшли платіжну систему корисною, а пов'язана система обліку виявилась переносимою, такою, що дає можливість ділити суму грошей на дрібніші частини, замінною (як внутрішньо, так і у зовнішньому використанні), міцною і ліквідною.

Гроші народилися. Ці гроші мають усі кращі риси грошей з історії, але доповнюють невагомі та надпросторові платіжні мережі так, що дозволяють всьому світу торгувати без звернення до третіх сторін.

Але помітите щось надзвичайно важливе тут. Блокчейн - це не лише про гроші. Йдеться про будь-які інформаційні перекази, які вимагають безпеки, підтверджень та повної гарантії автентичності. Ця концепція підходить до контрактів і угод різного роду, які власне відбуваються на двосторонній основі. Подумайте про світ без третіх сторін, включно з найнебезпечнішою третьою стороною, яку винайшла людина: це власне держава. Уявіть це майбутнє, і ви почнете розуміти повноту його наслідків.

Мізес був би вражений і здивований біткойном. Але він також може відчувати почуття гордості, що його грошова теорія більш ніж 100 років по тому була підтверджена і отримала нове життя у 21-му сторіччі.

Джерело:
Читати ще:

Пов`язані

Статті 4026579835378178254

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item