Блокчейн е-голосування - технологія громадського консенсусу - це шанс


Незважаючи на перехід на цифрові технології у декількох важливих аспектах сучасного життя, вибори й досі значною мірою ведуться офлайн, на папері. З початку ХХ століття електронне голосування було визнане перспективним і (нарешті) неминучим розвитком, що може прискорити, спростити і здешевити вибори, і може навіть привести до більш високої явки виборців і розвитку сильніших демократій. Е-голосування могло б прийняти багато форм: з використанням Інтернету або виділеної закритої мережі; з обов'язковим відвідуванням виборцями дільниць для голосування або з можливістю голосування без нагляду; з використанням існуючих пристроїв, таких як мобільні телефони та ноутбуки, або з використанням спеціального обладнання. Сьогодні перед нами вибір: продовжувати довіряти центральним органам влади керувати виборами або використовувати блокчейн технології, що відкрито поширюють результати голосування серед громадян. Багато експертів згідні з тим, що електронне голосування вимагає революційних розробок в області систем безпеки. Дискусія в тому: чи блокчейн технологія призведе до кардинальних перетворень або стане черговим кроком у перманентному розвитку і які наслідки матиме для майбутнього демократії запровадження цієї технології.

Як технологія блокчейна може бути використана для електронного голосування

Протокол блокчейн є засобом журналізації та перевірки записів. Протокол прозорий і утворена на його основі база даних (ledger або по-простому "гросбух" транзакцій) розподілена поміж всіма користувачами. Зазвичай голосування управляється, а його результати фіксуються, підраховуються та перевіряються центральним органом влади. Блокчейн з підтримкою електронного голосування (Blockchain-enabled e-voting - BEV) дасть можливість виборцям зробити ці завдання самостійно, дозволяючи їм мати копію протоколу голосування. В цьому разі записані результати вже не можна буде змінити, оскільки інші виборці бачитимуть, що записи відрізняються від їхніх. Нелегітимні голоси не можна буде додати, оскільки інші виборці зможуть перевірити, чи відповідали голоси правилам (можливо голоси вже були зараховані або не пов'язані з реєстраційним записом виборця). BEV змістить повноваження і довіру від суб'єктів центральної влади, таких, як виборчі комісії, і сприятиме розвитку технологій громадського консенсусу.

Один зі шляхів розробки BEV-систем - це створення нової спеціалізованої системи, спроектованої з урахуванням регіональних та інших особливостей виборів та виборців. Другий підхід, що може виявитися дешевшим і простішим - це організація виборчих кампаній шляхом під'єднання до вже існуючих стабільних блокчейн-систем, наприклад, таких, що використовуються для підтримки віртуальної валюти - біткойна. З огляду на те, що безпека бази даних блокчейна спирається на кількість своїх користувачів, цей підхід може виявитись безпечнішим для виборів з невеликим числом виборців.

Блокчейн-експерти обговорюють нове покоління «техно-демократичних систем», і ми вже можемо побачити появу віртуальних еквівалентів національних адміністрацій, заснованих на технології блокчейн. Однак, найближчим часом, найсильніше потенціал BEV-технологій може проявитись радше в організаційному, ніж у національному контексті. Дійсно, ці технології були використані для внутрішніх виборів політичних партій і голосів акціонерів в Естонії. Розглядаючи застосування концепції на крок далі, BEV можна поєднувати з "розумними" контрактами, коли можна автоматично вживати певних заходів за певних узгоджених умов. Ось, наприклад, результати виборів могли б ініціювати автоматичну реалізацію задекларованих обіцянок, вибір інвестицій або інші організаційні рішення.

Потенційні впливи і наслідки

Оптимістичні очікування від електронного голосування - наприклад, спонукання молоді Європи повернутися до участі в демократичних процедурах - слід, однак, сприймати з деяким скептицизмом. Так само багато занепокоєння щодо BEV, пов'язані з анонімністю, примусом та доступністю, також стосуються традиційних паперових систем.

Примус є загрозою для будь-якої системи голосування, яка пропонує віддалене голосування (наприклад, поштою). У обох випадках і BEV, і паперового голосування, використання приватних виборчих кабін є єдиною гарантією проти шахрайства. Доступність для всіх виборців є ключовою проблемою у всіх виборах. BEV може ускладнити питання шляхом надання громадянам забагато варіантів голосування. Наприклад, вони можуть мати вибір щодо голосування на терміналі, у традиційній кабіні або використовувати персональний пристрій. Можуть бути різні форми (інтерфейси) взаємодії для громадян, які бажають голосувати за межами дільниць, а також здійснювати своє право доступу до даних і перевірки правильності дотримання процедур. Анонімність часто вважається одним з найважливіших елементів демократичної участі, хоча більшість національних виборів насправді є "псевдонімними". Це означає, що не так легко виявити, як людина проголосувала, хоча принципово це можливо тому, що код пов'язує кожен виборчий бюлетень з особистим кодом у виборчому реєстрі. Ми змушені довіряти владі в тому, що вона захищає нашу анонімність. BEV система також "псевдонімна", тому що іноді можна виявити, як людина проголосувала. Чи можемо ми довіряти спільноті та технології захист нашої персональної анонімності? На сьогодні у якості технічної відповіді на це питання ведеться робота з розробки BEV, що може запропонувати повну анонімність. Інша потенційна відповідь - довіряти центральним органам поширення псевдонімів і утримання їх в секреті, так само, як це відбувається під час "псевдонімного" паперового голосування. Проте збереження певної централізованої влади та довіри становитиме певний виклик ідеології децентралізації на базі блокчейнів.

Ще одне ключове питання полягає в тому, як забезпечити широку довіру до безпеки та легітимності системи. Точно так, як у випадку з паперовими виборами, цього недостатньо для того, щоб результат був (та вважався) справедливим і чесним. Увесь електорат, навіть у випадку незадоволення результатом, має погодитися, що процес був законним і надійним. І це окрім забезпечення фактичної безпеки і точності, BEV система повинна викликати широку суспільну впевненість і довіру. Оскільки протокол блокчейнів досить складний, ця складність може стати перешкодою для прийняття BEV громадськістю.

Нарешті, для оцінки потенційного впливу BEV технології, треба враховувати ті цінності і політику, що вона відображає. BEV - це не просто "оцифровування" традиційного процесу голосування, ця технологія пропонує альтернативу з іншим складом цінностей та іншою політикою в своїй основі. Традиційно влада керує виборами, внаслідок чого цей централізовано-ієрархічний процес нагадує "чорну скриньку" факіра. BEV - навпаки. Процес керується людьми, він прозорий, децентралізований та направлений знизу вгору. У той час, коли участь у традиційних виборах підсилює авторитет держави, участь у BEV стверджує верховенство народу. У цьому світлі не дивно, що проглядається прямий зв'язок між BEV і переходом до більш прямої, децентралізованої і направленої знизу-вгору демократії. Ступінь розвитку блокчейн технології в області e-голосування, як такий, залежатиме від того, наскільки ця технологія відображає цінності та структуру суспільства, політики та демократії.

Джерело:
Читати також:

Пов`язані

Статті 1760823291943651690

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item