Чи належним чином засвоєні уроки Чорнобилю?


Напередодні (21.05.2016) по ЗМІ непоміченою пройшлася новина про те, що в аеропорту "Бориспіль" датчики радіації спрацювали на туриста з Великобританії, який перед тим відвідав зону відчуження навколо Чорнобильської атомної електростанції.

Насправді ця подія та особливо її висвітлення мали б принаймні насторожити спеціалістів, які опікуються питаннями радіаційної безпеки, з декількох міркувань.

По-перше, у репортажі речником Держприкордонслужби стверджувалось, що затриманий турист «нахапався дози» у чорнобильській зоні, тривалий час перебуваючи близько металевих предметів.

Найдивніше те, що нікого не здивувала безглуздість цих тверджень. Якщо той турист дійсно піддався опроміненню внаслідок перебування у безпосередній близькості до радіоактивно забруднених матеріалів, то найвірогідніше це було гамма-опромінення, внаслідок якого просто не залишилось би жодних слідів в і на тілі людини, щоб могли бути виявлені будь-яким обладнанням.

Іншим, менш ймовірним, варіантом можна припустити попадання радіоактивності на поверхню тіла або всередину організму через органи дихання внаслідок значного радіоактивного запилення місця перебування. Також надходження радіоактивності всередину організму радіоактивності могло відбутись за рахунок вживання радіоактивно забрудненої їжі або радіотерапевтичних процедур.

Якщо вірними є один з останніх сценаріїв з попаданням радіоактивності на поверхню тіла або всередину організму, то рівні радіоактивного забруднення туриста були набагато серйознішими з точки зору небезпеки для нього, а також для оточуючих, і вимагали б спеціального розслідування органів, відповідальних за радіаційну безпеку. Метою такого розслідування мало б стати, як мінімум, з’ясування обставин інциденту, радіонуклідного складу забруднення, форм і шляхів його надходження до організму людини.

По-друге, не забуваймо також про те, що індивідуальний радіаційний контроль є обов’язковим на виході із зони відчуження і проводиться за допомогою установок РЗБ-04-04. Але повідомлень про те, що ця людина була зафіксована з перевищенням контрольних рівнів на виїзді із зони, не оприлюднено.

Отже, якості висновків цього інциденту маємо констатувати:
  1. Некомпетентність представників служб радіаційної безпеки, які відповідають за інформування населення, в питаннях шляхів дії радіації на людину.
  2. Відсутність підтвердження, а значить відсутність ефективності, радіаційного контролю з боку відповідних служб зони відчуження.
  3. Відсутність належного моніторингу інцидентів з боку компетентних у сфері радіаційної безпеки органів.
Для країни, яка пережила Чорнобильські жахіття і сьогодні на 50% залежить від ядерної енергетики, це досить сумні висновки, які свідчать про те, що уроки Чорнобиля належним чином так досі і не засвоєні.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 2922555014077812738

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item