"В цьому провина США" - Брехня про Чорнобиль стала телесеріалом

Агент ЦРУ, спрямований Вашингтоном, підірвав ядерний реактор 26 квітня 1986, - на цьому побудований сюжет телесеріалу, який незабаром бу...

Агент ЦРУ, спрямований Вашингтоном, підірвав ядерний реактор 26 квітня 1986, - на цьому побудований сюжет телесеріалу, який незабаром буде показаний в Росії, оповідає Нікола Ломбардоцці в газеті La Repubblica.

"Трагедія в Чорнобилі? Вина лежить все на тих же американцях. Агент ЦРУ був спеціально спрямований Вашингтоном, щоб підірвати ядерний реактор вночі 26 квітня 1986 року. Катастрофа призвела до смертей і руйнувань і на багато століть вбила безкраї ліси, річки, родючі поля. Мета: посіяти хаос і поставити на коліна економіку ненависного Радянського Союзу", - переказує конспірологічну теорію журналіст.

"Природно, це неправда, але ідея працює, - йдеться в статті. - Та настільки успішно, що вона стала основою 12-серійного телефільму, який транслюватиметься по національному каналу. Ідея, насамперед, подобається Путіну, який дав особисту згоду на показ фільму. Йому на руку розпалювання давніх антиамериканських настроїв, особливо в контексті повернення атмосфери холодної війни в останні місяці. Йому вигідно також приховати від громадськості давно встановлену правду: чорнобильський реактор вибухнув унаслідок помітних помилок у проектуванні, в результаті яких реактор виявився нестабільним. Ті ж помилки були допущені і в 11 інших реакторах, що все ще працюють на російській території, в тому числі і під Санкт-Петербургом", - пише автор статті.

"Можливо у фінальних титрах буде вказано, що описані події не відповідають дійсності, що все це вигадка, однак небезпека того, що захоплюючий сюжет породить у публіки помилкові переконання, досить велика, - побоюється італійський кореспондент. - Наприкінці фільму "поганий" агент зустрічається зі своїм радянським суперником і просить у нього вибачення від імені всього американського народу за жорстокість по відношенню до тисяч безневинних людей. Операція з дезінформації за всіма правилами, зупинити яку практично неможливо. Таку спробу зробили вчора члени московської Асоціації чорнобильців: вони написали листа міністру культури. Їх очолив Ігор Острецов, який в ту пам'ятну ніч був відряджений з Москви для встановлення причин катастрофи".

"Було б ганьбою представляти подібну гіпотезу, - говорить учений. - Причини встановлені, але відповідальність була покладена на невинних, і всіх змусили мовчати. ​​Ми вимагаємо негайно закрити інші подібні реактори. Але цілком очевидно, що це коштує дуже дорого, тому (влади) воліють ризикувати. Вони роблять вигляд, що нічого не сталося, але кошмар не закінчився", - вказує Острецов.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 4881669827300760356

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item