Нічна Вахта: Атомна енергетика в Україні та світі

 

Етер на Українському радіо 27.9.2021

Обговорювані питання:

1. Яка на сьогодні частка електроенергії в Україні виробляється саме українськими АЕС?

  • Ядерна енергія зараз забезпечує близько 10% світової електроенергії приблизно з 445 енергетичних реакторів. Ця кількість реакторів практично незмінна з 1986 року, зі зрозумілих нам причин.

  • Україна у 2020 році виробила близько 51% електроенергії за рахунок АЕС, далі 35% - ТЕС і ТЕЦ, 7% - СЕС і ВЕС, 5% - ГЕС та ГАЕС. Цікаво, за 2-3 останніх роки частка СЕС і ВЕС збільшилась вдвічі.

2. Які тенденції можна спостерігати за останні 5-10 років в енергетичній галузі загалом? Чи падає/росте частка атомної енергії?

  • Сьогодні в Україні працює чотири АЕС, на яких діють 15 енергоблоків типу ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор) загальною потужністю біля 14 ГВт. Кількість реакторних блоків: ЗАЕС - 6, РАЕС - 4, ПУАЕС - 3, ХАЕС - 2.

  • Вже 30 років атомна енергетика стабільно виробляє 70 - 90 млрд кВт-год на рік, тобто навколо 80, що складає в середньому біля 50%.

3. Сьогодні ми маємо 4 діючі АЕС. Цього достатньо?

  • Загальновідомим фактом є те, що роками Україна продає електроенергію в напрямку західних сусідів. При тому за тарифами нижчими за внутрішні. В контексті сучасних глобальних викликів питання потребує переформулювання - Скільки енергії нам достатньо? Як зменшити споживання енергії на людину без втрати досягнутої якості життя?

  • У цьому контексті незрозумілою виглядає повідомлення про те, що ДП НАЕК Енергоатом та американська Westinghouse Electric підписали меморандум про будівництво 6 атомних енергоблоків в Україні на 30 млрд дол. Прийняттю таких рішень має передувати прийняття зваженої обґрунтованої довготривалої енергетичної стратегії країни. Ви не знайдете ці 6 енергоблоків в жодному стратегічному документі - це схоже на експромт.

4. Деякі енергоблоки на діючих станціях потребують виведення з експлуатації вже у 2023-25 роках, а на Південноукраїнській це мало відбутися у 2020-му, відбулося? що це означає?

  • Це називається позапроєктне продовження терміну експлуатації. З одного боку, позитивом є планові інспекції, ремонти і оновлення окремих систем та вузлів АЕС, що проходять цю процедуру. З іншого боку, виникає питання, поки що без відповіді, щодо ризиків позапроєктної експлуатації та перспектив заміни застарілих ядерних блоків.

5. В якому стані і які перспективи у 4 недобудованих АЕС: Харківська, Одеська, Кримська, Чигиринська?

  • Раніше за всіх почали розробку Кримської - 1968. Але там виникли об'єктивні проблеми з обраним майданчиком - карстові породи та забезпечення водою для охолодження. Тому роботи затягнулись. Далі виникли Харківська АТЕЦ - 1980, Одеська АТЕЦ - 1980, Чигиринська АЕС - 1984. Але тут трапився Чорнобиль.

  • Також варто згадати добудову 3 і 4 блоків ХАЕС. Окрім купи питань, починаючи з доцільності будівництва та до самого проєкту, виникло ще одне - реактори типу ВВЕР, контрактор Шкода JS - входить в машинобудівельну групу ОМЗ, РФ!

6. Кілька слів щодо ЧАЕС, цю станцію закрили назавжди? Там і досі цілодобово працюють і живуть люди. Вироблення енергії там більше неможливо?

  • ЧАЕС вже давно перепрофільовано на поводження з РАВ, зберігання відпрацьованого ядерного палива і зняття з експлуатації. Тому давно настав час змінити вивіску і назвати речі своїми іменами. А решту території зони відчуження закріпити під Чорнобильський біосферний заповідник.

7. Диверсифікація постачальників ядерного палива, яка ситуація на сьогодні?

  • 3 2018 року використовується паливо Вестінгауз на ЗАЕС і ПУАЕС. На черзі РАЕС. Решта поки - ТВЕЛ, РФ.

8. Докладніше про власне виробництво і переробку палива

  • Переважна кількість розвіданих родовищ - це центральна Україна. З видобутком - більш-менш. З виробництвом палива - гірше. Відсутні радіохімічні потужності та ізотопне збагачення. Це великі довготривалі капіталовкладення. Були спроби створити власне підприємство з виробництва ядерного палива, але вже давно про це нічого не чутно. Якщо цю тему піднімати, то треба говорити про створення замкненого ядерно-паливного циклу. Це стратегічне рішення на 100-200 років вимагатиме широкого суспільного і політичного консенсусу.

9. Як відбувається зараз міжнародна співпраця у ядерній енергетиці України і на якому рівні ми маємо цю галузь у порівнянні з Європейськими країнами?

  • Важко сказати. На рівні окремих дослідницьких груп та індивідуальних дослідників - так. Членство в МАГАТЕ, МКРЗ та інших міжнародних організаціях - так. Але ось приклад з останніх новин - в ІЯД НАНУ скорочення.

10. 5 невідкладних проблем і шляхи вирішення

  • Облік та управління: введення тотального автоматизованого обліку та управління споживанням енергії (не лише електричної) на рівні кінцевих споживачів (домогосподарств тощо), це стимулюватиме конкуренцію енергопостачальників;

  • Відновлювальні джерела: розвиток ВДЕ вкупі з локальними акумулюючими потужностями, причому на рівні невеликих районів, кварталів, будинків у першу чергу для самозабезпечення і підвищення автономності;

  • Мережа: розвиток об'єднаної багаторівневої енергетичної мережі - дозволить ефективніше балансувати всередині країни і економити на будівництві нових потужностей;

  • РАВ: вирішення питань сховищ високоактивних довгоіснуюючих відходів, хвостосховищ центральної України як складової ядерно-паливного циклу, вже зараз готуватись до майбутнього зняття з експлуатації існуючих ядерних реакторів, а значить вже зараз знати і готувати заміну цим реакторам;

  • Нова ядерна енергетика: позапроєктне подовження терміну експлуатації не вирішує проблему знження ризиків та оновлення основних фондів; сьогодні світ потребує енергетичні установки нового типу з safety by-design і з меншим утворенням РАВ на одиницю виробленої енергії, наприклад: біжуча хвиля, малі модульні реактори, термоядерний синтез; це великі довготривалі вкладення, тому потрібно включатись до міжнародних консорціумів з дослідження, розробки і будівництва.

Пов`язані

Україна 5012688399275237828

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item