Стосовно ідеї зберігання львівського сміття в Чорнобильській зоні

http://lviv.web2ua.com/lvovskij-musor-po-paketu-vsemu-svetu-9998/
Зберігання побутових відходів у Чорнобильській зоні можливо суто "теоретично", але на практиці такі сховища будуть вкрай дорогими, перш за все, через надзвичайні заходи безпеки, яких необхідно дотримуватися в цій зоні.

Таку думку "Обозрєватєлю" висловив член Національної комісії з радіаційного захисту населення України Олег Бондаренко.

Коментуючи ініціативу мера міста Львова про використання Чорнобильської зони для зберігання побутових відходів з усієї України, він сказав: "Зараз Чорнобильська зона фактично розділена на дві частини. Вже є рішення про створення чорнобильського біосферного радіоекологічного заповідника. Центральна частина залишається за радіоактивними відходами". У цьому контексті експерт нагадав про те, що "законодавство України забороняє змішувати радіоактивні відходи з іншими відходами".

Бондаренко повідомив про те, що "в центральній зоні залишився підвищений рівень радіаційного фону. Основне випромінювання продукує цезій-137. Це випромінювання вдвічі (власне від цезія-137) зменшилося в порівнянні з 1986 роком, але рівень в центральній частині все одно залишається досить високим".

"Частина зони, яка відноситься до заповідника, абсолютно протипоказана для використання в якості звалища для сміття", - продовжив він.

Експерт припустив: "Теоретично зберігання побутових відходів в зоні можливо". "Але в такому випадку побутові відходи будуть коштувати по ціні радіоактивних відходів, оскільки персонал, який буде працювати на такому звалищі, повинен мати категорію А відповідно до норм радіаційної безпеки України. Окрім того, виникнуть інші додаткові витрати з огляду на особливості поводження з відходами в зоні відчуження" .

"Жодний з регулюючих органів не дасть згоду на це", - переконаний Бондаренко.

Як зазначав раніше "Обозрєватєль", міський голова міста Львова Андрій Садовий запропонував створити в Чорнобильській зоні відчуження полігон для утилізації відходів.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 8773969109256292562

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item