Зелена енергетика на війні - це питання живучості підрозділу


Забезпечення безперебійного живлення систем зв'язку автономно діючого підрозділу, підзарядка акумуляторів різного роду бойових елементів різних систем, включно із сучасними гаджетами – це питання ефективності виконання підрозділом покладених на нього бойових завдань, а також власне його живучості.

Стандартним рішенням із забезпечення безперебійного електричного живлення бойового підрозділу є використання бензинових або дизельних електрогенераторів.

ОБҐРУНТУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ АКУМУЛЯТОРІВ ТА ІНВЕРТОРУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ АВТОНОМНОСТІ ПІДРОЗДІЛУ ЗСУ

Використання генераторів, що працюють на рідкому паливі для цілодобового електропостачання вузла зв'язку та інших систем у підрозділах ЗСУ зазвичай є далеко неоптимальним через низку причин:
  1. Генератори мають обмежений ресурс, для більшості генераторів він не перевищує 500 мотогодин (близько 20 діб безперервної роботи);
  2. Більшість генераторів не призначена для безперервного використання. Вони можуть пропрацювати довше ніж 500 мотогодин, але за умови, якщо генератор буде вмикатися на 5 – 8 годин на добу.
  3. Очевидним є значний надлишковий розхід палива, тобто: генератор працює навіть для одного споживача потужністю 100 Вт.
  4. Постійний шум та теплове випромінювання, які можуть демаскувати розміщення генератора та вузла зв’язку.
Для зменшення розходу палива та часу роботи генераторів можна використати систему з акумуляторів та інвертору з вбудованим зарядним пристроєм. Так, наприклад, для акумуляторної батареї сумарною ємністю 7,2 кВт*год, якої буде достатньо для добового електропостачання вузла зв’язку (із середньодобовою потужністю 300 Вт) без використання генератора та 3 кВА інвертору отримаємо наступні переваги:
  1. Зменшення добового часу роботи генератора, який буде запускатись лише для заряду акумуляторних батарей. Для вищенаведеної конфігурації цей час складатиме 6 годин на добу.
  2. Зменшення витрати палива. Для типової витрати 1,6 л на годину система без акумуляторів буде споживати 39 літри на добу, а з акумуляторами – 10 літрів на добу.
  3. Збільшення терміну служби генератора майже у 4 рази. При використанні з акумуляторами генератор працює 83 доби при моторесурсі генератора 500 мотогодин, в той час, коли при безперевному використанні цей час складає 20 діб.
  4. Безперервне електропостачання. У випадку виходу з ладу генератору ємності акумуляторів буде достатньо для живлення вузла зв’язку на 24 години, а лише мінімально необхідного телекомунікаційного обладнання - не менше 72 годин.
  5. Мобільність. Система може розміщуватися у вузлі зв’язку та не потребує часу на розгортання.
  6. Зниження демаскуючих факторів (шум та теплове випромінювання) за рахунок суттєвого зменшення часу роботи.

ДОДАТКОВІ ЗАХОДИ З ПІДВИЩЕННЯ ТРИВАЛОСТІ АВТОНОМНОЇ РОБОТИ ЕНЕРГОКОМПЛЕКСУ ВУЗЛА ЗВ’ЯЗКУ

Інвертор, що використовується у цій системі має можливість підключення фотоелектричних перетворювачів (ФЕП) для заряду акумуляторних батарей. При встановленні додатково восьми 250 Вт ФЕП (розміри одного 250 Вт ФЕП – 1600 мм х 1000 мм х 25 мм, вага 20 кг) не буде необхідності використовувати генератор для заряду акумуляторних батарей в період з березня по жовтень.

ПРИКЛАД ТЕХНІЧНОЇ ПРОПОЗИЦІЇ

Технічна пропозиція складається з двох частин:
  1. основної, що включає інвертор і батарею акумуляторів, та
  2. допоміжної, що підвищує тривалість автономної роботи енергокомплексу вузла зв’язку.
Дана технічна пропозиція збільшує час експлуатації електрогенеруючих установок на рідкому вуглеводному паливі у 3 – 5 разів, а із застосуванням фотоелектричних перетворювачів ще у 2 рази.

Нижче приведені оптові ціни на комплекс обладнання для забезпечення цілодобової роботи вузла зв'язку із середньодобовою потужністю 300 Вт.

ОСНОВНЕ ОБЛАДНАННЯ

  1. Інвертор Abi-Solar SL3024PWM (1 шт.) - 8 274 грн
  2. Акумулятор Ventura GPL 12-150 (4 шт.) - 24 709 грн
РАЗОМ: 33 433 грн

ДОПОМІЖНЕ ОБЛАДНАННЯ

  1. Фотоелектричний перетворювач ABi-Solar CL-P60250 (8 шт.) - 28752 грн
  2. PV контролер заряду LS2024 (1 шт.) - 582 грн
  3. Кабель для підключення ФЕП 6 mm2 (50 м) - 1441 грн
  4. З'єднувач MC4 (6 шт.) - 326 грн
  5. Трійник MC4 (5 шт.) - 909 грн
РАЗОМ: 32 010 грн
Ви можете зробити ваш внесок у цю важливу справу через групу підтримки.

Пов`язані

Україна 952703484612788608

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item