Кількість позаштатних ситуацій на атомних електростанціях України зростає

Кількість позаштатних ситуацій на атомних електростанціях України зростає, і через сім років енергетичній системі країни загрожує колапс....

Кількість позаштатних ситуацій на атомних електростанціях України зростає, і через сім років енергетичній системі країни загрожує колапс. Про це заявив радник генерального директора Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», колишній директор Чорнобильської АЕС Михайло Уманець.

У 2015 році на українських АЕС було зафіксовано 15 порушень, кваліфікованих відповідно до шкали INES (Міжнародна шкала ядерних подій), що в 1,5 рази більше, ніж роком раніше. За п'ять місяців 2016 року вже відзначено сім порушень, що вдвічі більше за аналогічний період 2015 року. При цьому в результаті позапланових зупинок АЕС, як зазначив експерт, в 33 рази збільшилася недовиробництво електроенергії.

Ситуація, що склалася, за словами Уманця, загрожує претензіями з боку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). «Можна говорити про те, що ми нарвемося на серйозний інцидент. З 16 жовтня 2014 року в Україні немає головного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки. Посада ліквідована, і ніхто туди не йде, тому що жоден поважаючий себе професіонал не погодиться працювати на цій посаді після того, як Кабмін направив у Верховну Раду проект закону, в якому йдеться про те, що рішення інспектора з ядерної та радіаційної безпеки можуть бути скасовані керівником органу держрегулювання або призначеною ним особою», - пояснив експерт.

Вже через сім років Україна ризикує зіткнутися з колапсом в енергетичній сфері, оскільки у країни немає 3-5 мільярдів доларів на продовження термінів експлуатації АЕС, попередив Уманець. При цьому якщо «Енергоатому» не вдасться продовжити дозвіл на роботу двох блоків Запорізької АЕС, в Україні вже в 2017 році можуть виникнути проблеми з енергопостачанням. «Але навіть якщо ми продовжимо термін експлуатації блоків і не почнемо планово замінювати ті, що виходять з роботи, нас також чекає колапс і атомної енергетики, і комунальних підприємств в цілому. Атомної енергетики у нас вже майже не існує, там 80 відсотків абсолютно зношених потужностей. А на атомній енергетиці тримається безпека країни - економічна і соціальна.», - вказав він.

За останній час на українських атомних електростанціях сталося кілька інцидентів. 17 липня перший енергоблок Хмельницької АЕС, розташований в місті Нетішин, був відключений від мережі у зв'язку з протіканням в парогенераторі. У кінці травня другий енергоблок Південноукраїнської атомної електростанції в Миколаївській області призупинив роботу через дії персоналу, що призвели до спрацьовування аварійного захисту. У квітні для усунення неполадок були відключені енергоблоки Запорізької та Рівненській атомних електростанцій. Навесні 2016 року всі українські АЕС виявилися на грані зупинки через арешти валютних рахунків «Енергоатому». Така ситуація могла призвести до затримки поставок ядерного палива на станції і зупинки енергоблоків.

Джерело:

Пов`язані

Україна 2251743679643368892

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item