Ліквідатор аварії на ЧАЕС домоглася першого в Україні перерахунку суми виплати по справі в ЄСПЛ

Незважаючи на те, що даний випадок є безпрецедентним для України, перерахована сума все одно не відповідає нормам Європейського суду. Дех...



Незважаючи на те, що даний випадок є безпрецедентним для України, перерахована сума все одно не відповідає нормам Європейського суду. Дехтяренко готує новий позов. УНІАН продовжить відстежувати ситуацію.

Учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, інвалід війни, ветеран праці Дехтяренко Олена Іванівна завдяки втручанню УНІАН першою в Україні добилася перегляду незаконно розрахованої, що не відповідає нормам Європейського суду з прав людини, суми пені за прострочення виконання рішення ЄСПЛ у справі «Щукін та інші проти України», в рамках якого розглядалося її позов.

Тим часом в порушення зобов'язань України в повній мірі виконувати рішення ЄСПЛ - нараховувати пеню за прострочення виплати боргу по нормі Євросуду - знову розрахована сума не відповідає рішенню ЄСПЛ.

Дехтяренко готує новий позов до суду для отримання повної суми пені. УНІАН продовжить відстежувати ситуацію.

Підконтрольні Мін'юсту відомства порушують положення про виконання своїх обов'язків по нарахуванню та виплаті пені згідно з пунктом резолютивної частини рішення ЄСПЛ. Тобто, пеня розраховується не так на принципах ЄСПЛ, а за власною формулою. Через це сума, пропонована до виплати, в сотні разів менше, ніж передбачено на підставі рішення Європейського суду.

Пеня за несвоєчасну виплату являє собою «простий відсоток» (simple interest) у розмірі граничної позичкової ставки Європейського центрального банку, яка діє в період несплати і до якої повинні бути додані ще 3%. Нарахування цих відсотків, як і сплата відшкодування, є обов'язковими для України згідно зі статтею 46 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Посилання

Пов`язані

Чорнобиль 5673569063691295889

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item