Нова захисна оболонка у Чорнобилі починає приймати форму

Зведення нової захисної оболонки на аварійній Чорнобильській АЕС Нова захисна оболонка на пошкодженій українській АЕС у Чорнобилі поч...

Зведення нової захисної оболонки
на аварійній Чорнобильській АЕС
Нова захисна оболонка на пошкодженій українській АЕС у Чорнобилі починаює приймати форму. Але це не означає наявності остаточного рішення для майданчику і фінансування проекту залишається невизначеним. Про це в публікації Deutsche Welle...

Кілька сотень будівельників працюють на переповненому будівельному майданчику вдень і вночі. Робочі прибувають сюди з усього світу: України, Туреччини, Франції, Німеччини, Росії, Італії, Філіппін і Азербайджану. На перший погляд, обстановка тут не надто сильно відрізняється від будь-якого іншого будівельного майданчику. Але, якщо придивитися, то ви побачите радіаційні дозиметри, що кожний носить на шиї, і всесвітньо відомий силует укриття колишнього чорнобильського ядерного реактора.

Будівництво нового безпечного конфайнмента (НБК), захисна оболонка, або саркофаг, над радіоактивними руїнами Чорнобильської атомної електростанції виглядає оманливо буденним. Насправді, ситуація тут може стати небезпечною для життя у будь-який час. Про всяк випадок, кожен тут має дихальну маску.

Аварія в лютому цього (2013) року поряд з майданчиком показала ступінь ризику радіоактивного забруднення. Лише приблизно в 100 метрах від будмайданчика маси снігу викликали обвалення даху машинного залу у 600 кв. метрів.

"Нам пощастило, тоді переважала волога погода, що не привело до істотних викидів," розповів Віктор Залізецький (Viktor Salisezki), головний інженер проекту НСК.

Унікальний будмайданчик

Рівень радіоактивності навколо колишньої Чорнобильської АЕС в ці дні набагато менше, ніж відразу після аварії атомного реактора в 1986 році. Тим не менш, він все ще значно вищий за максимально допустимий рівень випромінення. Кожен працівник допускається до вахти у 15 днів на місяць.

На площі у вісім футбольних полів в даний час знятий шар радіоактивно забрудненої землі товщиною в кілька метрів. Майданчик, на якому буде встановлена нова захисна оболонка, захищений від випромінення, що йде від землі, товстим шаром бетону.

Найвищим рівням опромінення працівники піддаються, коли вони працюють безпосередньо на стінах старого саркофага. Там вони можуть працювати лише протягом не більше двох-трьох годин за зміну. Там вони закладають фундамент будівлі, з якої спеціалісти здійснюватимуть нагляд за функціонуванням нової захисної оболонки.

Рішення на 100 років

За словами Віктора Залізецького поки спеціалістам вдалося сформулювати план, яким чином старий саркофаг може бути демонтований. Але до цих пір неясно, як той план буде фінансуватися.

"Демонтаж нестабільних структур саркофагу, а також подальша робота під новою захисною оболонкою, повинні бути профінансовані самими українцями", говорить Залізецький. Коли це має відбутися залежить від економічної ситуації в країні.

Пропозиції з будівництва нового саркофагу варіювалися від будівництва величезні бетонної піраміди над майданчиком до захоронення реакторного блоку на багатокілометровій глибині під землею.

Хоча зрештою, інженери зробили вибір на користь арочних сталевих конструкцій висотою близько 100 метрів. Нова захисна оболонка, як очікується, простоїть 100 років, тобто це всього лише тимчасове рішення:

"Залишати радіоактивний матеріал на майданчику назавжди - незалежно від того, в якій формі він знаходиться - означає, що він стає постійним сховищем ядерних відходів," пояснює Норберт Молітор (Norbert Molitor), німецький координатор групи спеціалістів, що допомогла розробити проект НБК.

"Створення постійного звалища ядерних відходів має передумовою дотримання певних критеріїв. Досі ніхто не показав мені, що це можна зробити тут."

Необхідні міжнародні донори

Норберт Молітор знає, як важко, зібрати гроші на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Він допоміг організувати конференцію в 2011 році, коли для побудови НБК від донорів з усього світу було зібрано 980 млн доларів (750 млн євро).

Спеціалісти воліють не передбачати, коли чорнобильська проблема, нарешті, буде вирішена, але Молітор прогнозує, що вартість цих робіт обчислюватиметься ще мільярдами євро.

Політики, як правило, не думають так далеко вперед, щоб фінансово планувати такі великі проекти, каже Молітор. Гроші на нову захисну оболонку одразу ж з'явилися, щойно стало очевидно, що старий саркофаг може звалитися в будь-який час.

Після запланованого завершення НБК восени 2015 року український уряд стикнеться з новою відповідальністю щодо його підтримки. Хоча як це фінансуватиметься, все ще залишається невизначеним. На сьогоднішній день донори погодилися заплатити лише за будівництво об'єкта.

Джерело:

Пов`язані

Чорнобиль 4325516943636232055

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item