Трубці Куліджа - 100 років

Вільям Д. Кулідж, почесний президент GE, http://www.allposters.com Саме 100 років тому Вільям Д. Кулідж (William D. Coolidge) вперше...

Вільям Д. Кулідж,
почесний президент GE,
http://www.allposters.com
Саме 100 років тому Вільям Д. Кулідж (William D. Coolidge) вперше відзначив у своєму лабораторному щоденнику про використання нитки розжарювання в якості джерела електронів в умовах високого вакууму рентгенівської трубки.

Після отримання ступеня бакалавра в Массачусетському технологічному інституті (1896) і докторського ступіню у Лейпцігському університеті (1899), Вільям Д. Кулідж приєднався до науково-дослідної лабораторії General Electric в 1905 році. Згодом він став керівником цієї лабораторії і віце-президентом компанії.

Вінцем його ранніх робіт, що він проводив із своїм довічним колегою Коліном Фінком (Colin G. Fink), стало виробництво пластичного вольфраму (1910), який зміг замінити вуглець як переважний на той час матеріал для нитки лампи розжарювання, і який використовується у такий якості до сьогодні. Але найбільший момент Куліджа був ще попереду.

Інновації Куліджа охоплюють широкий спектр: він працював з намагніченою сталлю, радіолокаційними системами, а також створення пристроїв для комфорту, таких як електрична ковдра. В цілому він отримав 83 патенти.

Але Кулідж був увічнений за винахід вакуумної трубки для генерації рентгенівського випромінювання, яку ще й досі часто ще називають "трубкою Куліджа". Це пристрій (патент № 1203495, виданий в 1913) зробив використання рентгенівських променів для медичної діагностики безпечним і зручним: Кулідж навіть придумав портативну модель для використання під час Першої світової війни. Вражає те, що, незважаючи на подальші успіхи, базова конструкція Куліджа ніколи не була замінена.

Кулідж не був винахідником рентгенівської трубки. До цього успішно використовувалась трубка Крукса (за іменем Британського фізика Вільяма Крукса - William Crookes), в якій рентгенівські промені отримувались за рахунок взаємодії електронів із залишковим повітрям в самій трубці. З часом залишкове повітря абсорбувалось і трубка втрачала свою якість. Окрім того, трубка Крукса була об'ємним джерелом, що не заважало отримувати якісне рентгенівське зображення.

Натомість, Куліджу з використанням у якості катода вольфрамову нитку (за рахунок рахунок термоіонного ефекту) вдалося отримати у глибокому вакуумі фактично точкове джерело на аноді (розміром біля 1 мм).

Неможливо оцінити кількість життів, які були врятовані завдяки великим досягненням Куліджа. "Трубка Куліджа" є класичним прикладом його застосування винахідництва на благо людства.

Джерела:

Пов`язані

Статті 320031429422865314

Дописати коментар Default Comments

emo-but-icon

Переклад

Кількість переглядів

Останні

Архів блогу

item